Home » Implantaat kies

Implantaat kies

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroonbrug, of kunstgebit. Maar hoe werkt de behandeling voor een implantaat voor uw kies en wat kost een implantaat?

Wanneer hebt u een implantaat voor uw kies nodig?

Als u een tand of kies mist kunt u een implantaat laten plaatsen. Op het implantaat wordt dan een kroon geplaatst. Mist u meerdere tanden of kiezen dan kan er ook een brug geplaatst worden of een verankering voor uw gedeeltelijke kunstgebit (frame of plaatje).

Draagt u een kunstgebit en is er te weinig houvast in de kaak waardoor het kunstgebit niet (meer) goed zit, dan kunnen er 2 of 4 implantaten geplaatst worden. Daarna wordt er een volledige prothese gemaakt die vastklikt op de implantaten (klikgebit).

Behandelingen

Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot (bijvoorbeeld uit de heup). Na 6 tot 12 maanden kunnen de implantaten gezet worden.

Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot gezet. In de daarop volgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan een kroon, brug of kunstgebit gemaakt worden.

De behandeling kan in 1 of in 2 fasen gedaan worden. Bij 1 fase wordt het implantaat geplaatst en is het afdekplaatje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fasen wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees er weer over heen gelegd. Als het implantaat is ingegroeid wordt het tandvlees weer weggehaald en dan wordt pas het abutment geplaatst.

Wat kost een implantaat?

Het nemen van een implantaat voor uw kies is aan te raden voor een sterke basis van het gebit. Maar wat kost een implantaat? De kosten van een implantaatbehandeling zijn afhankelijk van de omvang van de behandeling. Vraag uw tandarts daarom altijd naar de behandelopties en kostenbegroting. Bekijk hier een voorbeeldrekening voor een implantaat.

Mist u 1 of meerdere tanden, dan worden implantaten niet vergoed vanuit het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt dan uit je aanvullende tandartsverzekering. Uitzondering hierop kan zijn als de tanden nooit zijn aangelegd of als het missen van de tand in het front is. De tandarts kan dan toestemming voor vergoeding aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Een klikgebit zit wel in het basispakket, maar de tandarts moet ook hier vooraf toestemming vragen bij je zorgverzekeraar.

Risico’s

De kans van slagen van een implantaatoperatie is zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en moet worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als je rookt.

Alternatieven

Brug voor gebit
Kunstgebit Nijmegen

Implantaat bij de Tandarts in Nijmegen Oost

Bij Tandrijk Mondzorg staat persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop. Bij ons wordt geluisterd naar uw behoeften en wensen.