Vulling tand bij Tandrijk Mondzorg Nijmegen

Als er tandbederf in een tand of kies ontstaat of als een stuk kies afbreekt, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling.

Wanneer heb u een vulling nodig?

Uw tand of kies kan gevuld worden als u een gaatje (tandbederf) hebt of als uw kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als uw tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen uw tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Uw tandarts kan de tandhals dan afdekken met een vulling.

Behandeling

Als het nodig is dan verdooft de tandarts u eerst. Daarna boort zij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is, wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Vervolgens wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.

Soorten vullingen

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.

Kosten vulling tand

Wat de kosten voor een vulling zijn kan variëren door bijvoorbeeld het materiaal dat gebruikt wordt en de grootte van de vulling. Vraag uw tandarts altijd om de behandelopties en de kostenbegroting.

Een vulling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit u aanvullende tandartsverzekering.

Risico’s vulling tand

Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met uw tandarts.

Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Alternatieven

Kroon gebit
Tand of kies trekken

Beginnend tandbederf in de tandhals of melktand kan soms door extra goed te reinigen en fluoridegebruik worden gestopt. Vraag aan uw tandarts Nijmegen of dit bij jou een mogelijkheid is.

Vullen van tanden bij Tandrijk Mondzorg

Bij Tandrijk Mondzorg staat persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop. Bij ons wordt geluisterd naar uw behoeften en wensen.