Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is iets wat veel voorkomt. Vaak gaat het om het bestrijden van pijn. Maar wanneer is een wortelkanaalbehandeling gewenst? En wat kost een wortelkanaalbehandeling? We geven u hier graag meer informatie over.

Wanneer heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig?

Uw tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat u (nog) geen klachten hebt. Uw tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van uw kies.

Behandeling

Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg u een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een ‘schoon’ werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en zij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

Wat de kosten voor een wortelkanaalbehandeling zijn kan variëren door bijvoorbeeld het aantal kanalen van de kies en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Vraag uw tandarts altijd om de behandelopties en de kostenbegroting.

Een wortelkanaalbehandeling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit uw aanvullende tandartsverzekering.

Risico’s

Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is.

Na de behandeling kan u last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met uw tandarts.

Wortelkanaalbehandeling bij onze praktijk

In onze huiselijke tandartspraktijk voeren we niet alleen wortelkanaalbehandelingen uit, maar bieden we ook algemene tandheelkunde en cosmetische tandheelkunde aan. Op zoek naar een ervaren tandarts Nijmegen? We zien u graag in onze praktijk.

Alternatieven

Tand of kies trekken
Wortelpuntoperatie

Wortelkanaalbehandeling bij Tandrijk Mondzorg

Bij Tandrijk Mondzorg staat persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop. Bij ons wordt geluisterd naar uw behoeften en wensen.