Home » Opbeetplaat

Opbeetplaat (splint)

Een opbeetplaat wordt vooral gebruikt bij de behandeling van sommige kaakklachten en wanneer er sprake is van tandenknarsen. Deze plaat wordt ook wel een spalk of splint genoemd. Bij kaakklachten helpt dit u om verkeerde mondgewoonten (bijvoorbeeld kaakklemmen, nagelbijten, wang- of lipbijten) te vermijden, waardoor pijnklachten van de kauwspieren en kaakgewrichten kunnen verminderen. Bij tandenknarsen beschermt de plaat je gebit, zodat het voortgaande gebitsslijtage voorkomt.

Afdruk en beetregistratie van uw gebit

Voor het ontwikkelen van een opbeetplaat maakt je tandarts gebitsafdrukken en een beetregistratie. Daarmee maakt een tandtechnicus de dit voor u op maat. Dit om de behandeling zo effectief mogelijk te doen. De opbeetplaat is gemaakt van hard, doorzichtig kunststof en enkele metalen ankers. Dit wordt zowel in de onderkaak als in de bovenkaak toegepast. De plaat bedekt alle tanden en kiezen die aanwezig zijn.

Draaginstructies

De specifieke draaginstructies (wanneer en hoe lang u de opbeetplaat dient te dragen) zijn afhankelijk van het soort (kaak)klachten en mondgewoonten die u hebt. Uw tandarts (-gnatholoog) informeert u over de voor u meest geschikte draagmethode.

Opbeetplaat voor kinderen

Omdat kinderen nog groeien wordt bij hen meestal gekozen om een opbeetplaat van zacht kunststof te maken. Een zachte plaat is minder duurzaam, maar belemmert de groei van de onderkaak en de wisseling van de tanden en kiezen niet.

Schrijf u in bij de Tandarts in Nijmegen Oost

Een gezond gebit is enorm belangrijk. Bij Tandrijk Mondzorg staat persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop. Bij ons wordt geluisterd naar uw behoeften en wensen.