Home » Tandarts controle

Tandarts controle

Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen uw tanden en kiezen. Dus ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Wanneer hebt u een controle nodig?

Het is verstandig om regelmatig uw mond te laten controleren door de tandarts. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. De tandarts controleert namelijk niet alleen uw tanden en kiezen, maar kijkt ook of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld uw tong, lippen of (wang)slijmvliezen. Zo kan de tandarts indien nodig op tijd ingrijpen of u verwijzen naar een kaakchirurg voor verder onderzoek.

Behandeling

Tijdens een periodiek onderzoek controleert de tandarts uw tanden en kiezen op gaatjes en zij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Zij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert de tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen de tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan u ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.

Kosten tandarts controle

Soms is het nodig om naast een periodiek onderzoek ook foto’s te maken of dat er tandsteen verwijderd moet worden. De kosten voor een tandarts controle zit voor volwassenen niet in de basisverzekering. Vergoeding van de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar worden alle kosten vergoed vanuit de verzekering (met uitzondering van orthodontie, implantaten, kronen en bruggen).

Alternatieven

U kunt er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.

Bespreek met uw tandarts hoe vaak u een periodieke controle nodig hebt.

Tandarts controle inplannen bij Tandrijk Mondzorg in Nijmegen?

Bij een controle van Tandrijk Mondzorg controleren wij uw gebit op gaatjes en eventuele tandvleesonsteking. Zo bieden we mondzorg voor een gezond gebit.

Controle in onze praktijk

Naast tandcontroles bieden we in onze huiselijke tandartspraktijk ook algemene tandheelkunde en cosmetische tandheelkunde aan. Zoekt u een ervaren tandarts Nijmegen? U bent van harte welkom om langs te komen of contact met ons op te nemen.