Home » Mondhygiëne behandelingen

Mondhygiëne behandelingen in Nijmegen, bij Tandrijk Mondzorg

Tandplaque is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplaque moet iedere dag verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen.

Tandsteen verwijderen

Als plaque langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Op dat moment is er sprake van tandsteen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, dient dit professioneel weggehaald te worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts.

De bacteriën in de plaque zijn de veroorzakers van de meest voorkomende mondproblemen, zoals:

  • Ontstoken/bloedend tandvlees (gingivitis/parodontitis);
  • Gaatjes (cariës).;
  • Slechte adem (halitose);

 

Tandplaque is vrijwel onzichtbaar

Tandplaque is moeilijk te zien, omdat het dezelfde wittige kleur heeft als de tanden. Als er veel tandplak zit, kan het met een nagel van het tandoppervlak afgeschraapt worden.

Indien tandplaque niet consequent wordt verwijderd door poetsen en interdentaal reinigen, ontstaat er bloedend tandvlees (gingivitis).

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.

 

Parodontitis

Bij parodontitis is er ook sprake van botverlies, wat op den duur kan leiden tot losse tanden/kiezen.

Parodontitis is een progressieve aandoening, waarbij vaak de patiënt zich pas meldt bij klachten als het al te laat is. Het is daarom erg belangrijk om 1-2x per jaar op controle te komen, zodat de tandarts uw tandvlees/kaakbot kan controleren. Indien er sprake is van een verminderde zelfzorg, gingivitis of parodontitis, kan de tandarts in Nijmegen u verwijzen naar de mondhygiënist.

Mondhygiëne behandelingen in Nijmegen Oost

Bij Tandrijk Mondzorg staat persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop. Bij ons wordt geluisterd naar uw behoeften en wensen.