Home » Kroon gebit

Kroon voor uw gebit

Een kroon is een kunsttand- of kies die over uw eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van uw gebit. Kroon plaatsen en kosten weten? We geven u hier graag meer informatie over.

Wanneer heb je een kroon nodig?

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat uw tand of kies behouden blijft. U kan ook een kroon laten maken als u uw gebit er mooier uit wil laten zien als u zich bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.

Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe u dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Materialen

Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen.

  • Porselein of zirkonium
    Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.
  • Metaal en porselein
    De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.
  • Metaal
    Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.

Kroon plaatsen kosten

De kosten voor een kroon kunnen verschillen door eventuele voorbehandelingen (<a “href=”https://tandrijkmondzorg.nl/vulling-tand/”>vulling, gegoten opbouw of wortelkanaalbehandeling) en aan het materiaal dat gekozen wordt. Kroon plaatsen kosten: Een kroon, met plastische opbouw, 1 foto en 1 verdoving kost al snel € 340,- exclusief materiaal- en techniekkosten. Vraag uw tandarts daarom altijd naar de behandelopties en de kostenbegroting. Bekijk hier een voorbeeldrekening.

Een kroon zit niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Risico’s

Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat u in het begin even moet wennen of dat uw tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan uw tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met uw tandarts.

Alternatieven

Vulling tand
Facings Nijmegen
Tand of kies trekken

Een kroon voor uw gebit?

Bij Tandrijk Mondzorg staat persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop. Bij ons wordt geluisterd naar uw behoeften en wensen.